Ätstört samhälle?

Jag tänkte prata lite om dagens samhälle och att det till stor del är ett samhälle där allt fler har ett problematiskt förhållande till mat. Det kan handla om bantning och olika sorters dieter, det kan handla om trender inom mat, det kan handla om sociala medier, det kan handla om överkänslighet och det kan handla om värderingar. Dessutom kommer det ständigt upp nya rön kring vad som är hälsosamt att äta och inte, vilket kan bidra till en stor förvirring. Vi har alltså mycket att förhålla oss till när det gäller vad vi väljer att stoppa i oss varje dag. Det är då lätt att det övergår från att handla om mat som bränsle till att handla om mycket mer komplexa saker. Numera är det vanligt att maten vi äter definierar vilka vi är och vad vi står för. Är du vegan eller flexitarian, äter du glutenfritt eller följer du LCHF? Vad säger detta om dig och varför?

I dagens samhälle där det dessutom är stort fokus på utseende så är det lätt att tankar kring mat blir destruktiva. Mat blir till något problematiskt som vi måste förhålla oss till istället för något lustfyllt. Mat är ju faktiskt bara mat och borde inte vara mer än så. Ändå är det som sagt många som har ett ätstört beteende utan att nödvändigtvis ha en fullt utvecklad ätstörning. Jag tror att detta är något som förekommer i alla åldrar, men kanske främst bland unga och kanske främst bland kvinnor, vilket studier har visat.

 

Det jag vill förmedla med den här texten är att en medvetenhet och ett intresse kring mat kan vara bra för att göra hälsosamma val som kan vara positiva. Dock kan ett för stort fokus leda till något som får motsatt effekt. Något som leder till att vi inte njuter av mat utan istället försöker leva upp till ett ideal som är skadligt för oss. En ätstörning behöver inte alltid se ut på samma sätt, den kan vara dold i ett stort intresse för mat, något som kan se hälsosamt ut utifrån men som i själva verket är oerhört ohälsosamt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *